Наші контакти

[email protected]
0532-695-600

Адреса металобази:

Україна, м. Полтава, Супрунівський промвузол, вул. Буровиків 4

Виготовлення охолоджувачів, фузоловушек, шлюзових живильників, виготовлення металевих дверей, грат, кованих виробів

Металобаза «Синтек»
Полтава, с. Сем'янівка,
вул. Корольова 2

email:[email protected]

Пошук на сайті:

Розшифровка марок сталі

Марки сталі та сплавів

Розшифровувати марку сталі досить просто, якщо знати якими буквами прийнято позначати ті чи інші хімічні елементи, що входять до складу марки або сплаву. Наприклад, буквою Х - позначається хром, Н нікель, К - кобальт, М - молібден, В - вольфрам, Т - титан, Д - мідь, Г - марганець, С - кремній, Ф - ванадій, Р - бор, А - азот, Б - ніобій, Е - селен, Ц - цирконій, Ю - алюміній, Ч - показує про наявність рідкоземельних металів

Також існують свої позначення для різних типів сталей в залежності від їх складу і призначення. Буквені позначення застосовуються також для вказівки способу розкислення сталі:

  • КП - кипляча сталь
  • ПС - полуспокойная сталь
  • СП - спокійна сталь

Конструкційні сталі звичайної якості нелеговані позначають буквами Ст. (Наприклад, Ст.3; Ст.3кп)

Цифра, що стоїть після букв, умовно позначає процентний вміст вуглецю в сталі (в десятих частках), індекс кп вказує на те, що сталь відноситься до киплячої, тобто неповністю розкислення в печі і містить незначну кількість закису заліза, що обумовлює продовження кипіння стали у виливниці. Відсутність індексу означає, що сталь спокійна.

Конструкційні нелегіровані якісні сталі (наприклад, Ст.10; Сталь 20; Ст.30; Ст.45), позначають двозначним числом, що вказує на середній вміст вуглецю в стали 0,10%; 0,20%; і т.д. Конструкційна низьколегована 09Г2С розшифровується як сталь, вуглецю в якій близько 0,09% і зміст легуючих компонентів марганцю, кремнію та інших, становить в сумі менше 2,5%. Стали 10ХСНД і 15ХСНД відрізняються різницею вуглецю, в таких сталях середній вміст кожного елемента міститься менше 1% відсотка, тому цифри за буквою не ставляться.

Конструкційні леговані сталі, такі як 20Х; 30Х; 40Х позначають буквами і цифрами, в даному випадку марка показує вміст вуглецю і основного легуючого елемента хрому. Цифри після кожної букви позначають приблизний зміст відповідного елемента, однак при утриманні легуючого елемента менше 1,5% цифра після відповідної букви не ставиться.

30ХГСА хромокремнемарганцевая сталь, має велику міцність і підвищеним опором до ударних навантажень. До складу марки входить вуглець 0,30%, крім вуглецю містить марганець, кремній і хром, приблизно в рівних частках по 0,8-1,1% Вміст сірки і фосфору не повинно перевищувати 0,03% для кожного з цих елементів, тому в кінці таких марок ставиться буква А, що свідчить про додаткових показників якості марок, (наприклад, 20ХН4ФА; 38ХН3МА). Також позначаються і конструкційні ресорно-пружинні сталі, такі як 60С2А, 65Г, де перші цифри показують вуглець в сотих частках відсотка. (0,60 і 0,65 відповідно).

Розшифровка сталей конструкційних підшипникових, проводиться так, вони позначаються також як і леговані, маркування починається з букви Ш (наприклад, ШХ4; ШХ15; ШХ15СГ). Цифра 15 говорить про зміст легуючого хрому, приблизна частка якого дорівнює 1,5%, в стали ШХ4 0,4% відповідно. Існує безліч інших марок, докладніше про наявність в них елементів і домішок можна дізнатися в нашому Марочник, для цього достатньо скористатися пошуком.

Якісні сталі - для виробництва парових котлів та посудин високого тиску, позначають як конструкційні нелегіровані стали, з додаванням літери К (наприклад, 20К; 22К).

Ливарні конструкційні сталі позначаються як якісні і леговані, але в кінці найменування ставлять букву Л, (35ХМЛ; 40ХЛ і т.п.). Стали будівельні позначають буквою С і цифрами, відповідними мінімальній межі текучості сталі. Додатково застосовують позначення: Т - термозміцнений прокат, К - підвищена корозійна стійкість, (наприклад, С345Т; С390К і т. П.). Аналогічно літерою Д позначають підвищений вміст міді, (С345Д; С375Д).

Стали інструментальні нелегіровані, ділять на якісні, що позначаються літерою У і цифрою, що вказує середній вміст вуглецю (наприклад, У7; У8; У10) і високоякісні, що позначаються додаткової буквою А в кінці найменування (наприклад, У8А; У10А; У12А) або додаткової буквою Г , що вказує на додаткове збільшення вмісту марганцю (наприклад, У8ГА).

Сталі інструментальні леговані, позначаються також як і конструкційні леговані. Візьмемо таку марку як ХВГ, розшифровка цієї марки показує наявність в ній основних легуючих елементів: Хрома, Вольфрама, Марганця. Ця сталь відрізняється від 9ХВГ, підвищеним вмістом в ній вуглецю, приблизно 1%, тому цифра на початку марки не ставиться.

Сталі швидкорізальні розшифровуються таким чином - такі марки мають букву Р (з цього починається позначення сталі), потім слід цифра, яка вказує середній вміст вольфраму (наприклад, Р18; Р9), потім слідують букви і цифри, що визначають масове вміст елементів. (Наприклад, сталь Р6М5) цифра 5 показує частку молібдену в цій марці. Зміст хрому не вказують, т. К. Воно становить стабільність